Östhammars stad fyller 650 år

Jubileets aktiviteter kommer att arrangeras av både kommunen och av andra aktörer. Flera företagare och föreningar är redan i gång och planerar sina bidrag till jubileumsfirandet. Eftersom staden egentligen är äldre än 650 år går jubileet under temat ”Östhammars stad 650+”. Firandet ger oss tillfälle att både blicka bakåt och framåt och reflektera över vår resa. Vad är det som har gjort att vi är där vi är idag? Och vad gör vi idag som kommer att påverka morgondagen? Hur såg det ut för 100 år sedan eller 500 år sedan. Hur kommer det att se ut här om 100 eller 650 år?

Vill du vara med och bidra under jubileet? 
Sista dagen att anmäla programpunkter för att komma med i vår marknadsföring av jubileet är 1 mars. Fyll i formuläret nedan eller kontakta Lisa Karm Togo lisa.karm.togo@osthammar.se, Evenemangsansvarig på Kultur- och fritidsförvaltningen.

Här nedan listar vi de evenemang som kommer att ingå i jubileumsfirandet. Listan fylls på allteftersom vi får in uppgifter från de olika arrangörerna.

25 mars – Våffelkalas
Societetshuset Källör drar igång jubileet 25 mars och bjuder på en riktig familjedag med våfflor och barnaktiviteter.
Arr: Bygdegårdsföreningen Källör med stöd av Östhammars kommun

Konstprojekt
Under våren kommer föreningen Konstvarning att arbeta med ett konstprojekt där 650 stenar ska målas av barn i Östhammar och bilda ett stort konstverk i parken vid Källör.
Arr: Föreningen Konstvarning

5 maj – Roslagspike
I år kommer den populära fisketävlingen Roslagspike att anordnas i Östhammar. I samband fisketävlingen kommer en mässa att anordnas på Sjötorget med tema hav, fiske och fritid kl. 10.00-17.00
Vill du ha mer info och/eller är du intresserad av att ställa ut på mässan kontakta Jari Halkonen via mail: roslagspike@hotmail.com

12 maj – Stadsloppet
Östhammar Friidrott arrangerar det traditionsenliga Stadsloppet som går av stapeln för 39:e året i rad. Stadsloppet går på gator och promenadstråk i och runt Östhammars gamla stadskärna, över fyra träbroar, strandpromenaden, Södra Tullportsgatan med sin 1700-talsbebyggelse och Rådhustorget, hjärtat i Östhammar.
Arr: Östhammar Friidrott

26-27 maj – Albrektsmässan
I år firas detta extra med artister och en jubileumsmiddag.
Arr: Företagarföreningen med stöd av Östhammars kommun

26 maj – Torghandeln på Rådhustorget 
På marknaden säljs lokalproducerade varor inom livsmedel, slöjd och hantverk.
Är du intresserad av  att sälja dina produkter kan du kontakta Gunilla Petterson Elvisjö på tel: 070-341 32 23 eller 0173-141 37

27 maj – Födelsedagskalas! med invigning av Rådhustorget och ljudpromenad
Med anledning av jubileet bjuder Östhammars kommun på tårta och familjeevenemang när konstverken på Rådhustorget kommer på plats och kan avtäckas. Till denna helg invigs även en ljudpromenad där du kan höra hur det lät på gatorna i Östhammar för 100 år sedan och berättelser från förr.
Arr: Östhammars kommun

26 eller 27 maj Invigning av Båthuset
Arr: Allmogebåtsföreningen

27 maj – Kungarnas och pestens tid. Östhammar i det medeltida Sverige.

Föreläsare: Dick Harrison
Arrangör: Östhammars Litteraturförening i samarbete med Svenska Turistföreningen Norra Roslagen och Frösåkers hembygdsförening.

6 juni – Nationaldagen
Arr: Frösåkers hembygdsförening.

Juni-juli. Frösåkers hembygdsförenings Jubileums utställning Östhammar 650+
I utställningen ingår Östhammars fotohistoria 1860 till 1960 och Östhammar Tidning 1886 till 1962
Plats: SKB, Norra Tullportsgatan 3
Arr: Frösåkers hembygdsförening

16 juni – Invigning av Upplandsmuseets utställning Badlif på Storbrunn och kurortsdag på Källör
I juni uppmärksammas även badortsepoken som blomstrade i Östhammar och Öregrund under sekelskiftet. Upplandsmuseets utställning BADLIF visas i en nytappning med fokus på Östhammar i Kulturhuset Storbrunns foajé. Societetshuset Källör bjuder in till en riktig kurortsdag i samband med öppnandet av utställningen Badlif. Under kurortsdagen kan du ta fotbad, fotmassage, yoga eller gympa. Här kommer du kunna låna kläder och fotografera dig framför en äkta fotokuliss från fotograf Skötsner-Edlunds samling och njuta som en riktig sommargäst med mat i afternoon-tea stil och lyssna på brunnsmusik. Det blir en dag att försvinna in i en svunnen tid! Utställningen visas även under hela juli.
Arr: Östhammars Kommun/Kultur- och fritid i samarbete med bygdegårdsföreningen Källör

26 juni – 1 juli Östhammars Kulturfestival
Juni avslutas med Östhammars Kulturfestival som bjuder på evenemang i hela kommunen 26 juni – 1 juli. Lördagen den 30 juni ordnar Societetshuset Källör i samarbete med Östhammars kommun sagofigursparad för alla som gillar att klä ut sig och gratiskonserten Jazz på Pippis vis. Under dagen ordnas aktiviteter för stora och små Nord Cirkus gästar med showen The Burning Flakmoppe och dagen avslutas på Sjötorget där föreningen Fokus Östhammar bjuder på dans och musik med Harlem Hot Shots och Tommy Löbel Swing Band.

29 juli – Hemvändardag med Östhammarshistoria och visning Vattentornet
I juli genomför Frösåker hembygdsförening och SKB en favorit i repris med visning av vattentornet och massor av Östhammarhistoria under Hemvändardagen

Augusti
Breddlägret Summer Camp, som hålls veckan innan skolstarten, flyttar under jubileumsåret några av sina grenar till Östhammar.

18-19 augusti – Cup Scandinavia i kettlebells
Även idrotten samlas kring jubileet och det blir en internationell touch.
Arr: Duderö IF

1 sep – Invigning av Kulturhuset Storbrunn
Jubileet avrundas med invigning av Kulturhuset Storbrunn den 1 september som efterföljs av Framtidsveckor för att avsluta jubileet. Vi ställer oss frågor som: Hur ska Östhammars tätort se ut om 10 år eller 100 år? Vilken utbildning kommer att behövas och vilka är framtidens jobb? Konsten och filmen har alltid reflekterat kring framtida scenarion och då passar vi på att visa både sci-fi och samhällsreflektion genom konstnärlig gestaltning. Framtidsveckorna vänder sig till skola, näringsliv, boende och alla som är intresserade av framtidsspaningar.
Arr: Östhammars kommun m.fl.

 

Många av evenemangen är i planeringsstadiet och vi reserverar oss för eventuella förändringar.

Intresseanmälan till Östhammars stad 650+

Mailadressen måste innehålla @
0/500

Ladda ner 650+sigillet

Här kan du som arrangerar evenemang under Östhammars stads jubileum ladda ner sigillet för att använda i din marknadsföring.

Östhammars stad 650 + sigill - grön (jpg)
LADDA NER
Östhammars stad 650 + sigill - vit (png)
LADDA NER
Östhammars stad 650 + sigill - svart (jpg)
LADDA NER
Östhammars stad 650 + sigill - grön (eps)
LADDA NER
Östhammars stad 650 + sigill - vit (eps)
LADDA NER
Östhammars stad 650 + sigill - svart (eps)
LADDA NER