Välkommen till Storbrunns digitala konstrum!

Här kan du ta del av tidigare och pågående utställningar.
Vi uppdaterar sidan allt eftersom.

Utsnitt

Konst berikar och bidrar till att skapa hälsofrämjande miljöer med människan i centrum. Konsten har en förmåga att stimulera till möten mellan människor, ge nya insikter och en breddad horisont. Konstenheten, Region Uppsala, har sammanställt en kollektion med nyinköpta och äldre verk för att visa utvalda delar av den konst som finns i Region Uppsalas olika verksamheter. Kollektionen Utsnitt går på turné i länet från och med hösten 2020 med start i Östhammar.

Konstnärer – titel (material) datum på verk som ingår i utställningen:
Thomas Olsson – Konversation (Porslin, papper, trä och plexi) 2020
Elisabeth Persson – Sommarstugan (Brons) 2016
Elin Odentia – Borrow my gage, let pur movements (Olja) 2018
Elin Odentia – Let your self be lied to (Olja) 2018
Henrik Eriksson – utan titel (Olja på aluminium) 2020
Inez Jönsson – utan titel (Trä, bomull, gelatin, lim) 2020
Anders Widoff – Överblivna utsikter (Brons) 2020
Katerina Mistal – Krater III (C-print) 2017
Kristina Eldon- Biografiska landskap (Foto, pigment och print) 2020

I videon berättar PO Larsson från Region Uppsalas konstenhet om utställningen.

Midsommar

Ingegerd Teh Ahléns målningar gestaltar midsommarfirandet så som det tar sig i uttryck i norduppländska Österbybruk. Det är en högtid präglad av fest, spelmän, dans och magi – och så nyckelharpor förstås.

I videon berättar Peter Källman om utställningen.

Text om midsommar

Här kan du läsa mer om Midsommartraditioner i Österbybruk

Hämta text om midsommar
LADDA NER

Nyskapelser

I sina skulpturer och objekt strävar PA Larsson efter att frambringa underfundiga nyskapelser av gamla redskap och objekt. Varje verk blir ett spännande äventyr som syftar till att frigöra betraktarens tankar och känslor.

I utställningen Nyskapelser visas några av dessa skulpturer från den närmaste tiden. Några är plåtfigurer, skisser av människokroppen i olika ställningar som är uppförstorade. Andra är objekt som framställs i djurskepnad, oftast som fåglar, detta för att visa respekt och vördnad för djurens lika värde. Alla föremål i utställningen präglas av gammalt material och spår av tidigare liv, något som speglar PA Larssons förtjusning i rostiga gamla grejer och hur dessa vittnar om livets förgänglighet.

I filmen berättar PA Larsson om sin utställning.

Solen skiner olika beroende på vädret

Samtiden beskrivs ofta som insvept i ett mörker: vi förmår inte att hindra de eskalerande klimatförändringarna, klyftan växer mellan de som har och de som inte har och rasistiska och sexisiska företrädare får allt större inflytande. I konstnären Åsa Normans arbete lyfts blicken och riktas mot en annan ofta ansedd mörk historisk tidpunkt,1200-talet. Det är en period sammankopplad med krig, pest och tidiga häxförföljelser. Då formulerade katolska kyrkan de första skrifterna om varför häxor skulle brännas, något som kom att verkställas under ett par sekel framåt i Europa.

Peter Källman, Kulturstrateg och ansvarig för konstutställningarna på Storbrunn, berättar i videon om utställningen.